Uilskuiken…


Jonge bosuil gered in het Bellebargiebos

Op zondagmorgen 21 maart werd een donsjong van een bosuil (foto 1) door opmerkzame wandelaars gevonden aan de voet van een populier in het Bellebargiebos (Waarschoot).

 

Foto 1: Donsjong bosuil

Het jong had een licht beschadigd oog maar was nog vitaal (zie filmpje onderaan). Het jong was uit het nest gevallen want het bleek nog te jong om een ‘takkeling’ te zijn. Takkelingen zijn jonge bosuilen die vier of vijf weken na het uitkomen van het ei (in april) uit het nest klauteren. Hoog in de boom springen zij heen en weer van tak naar tak. Zij kunnen nog niet omhoog vliegen, daarvoor zijn hun vleugelveren nog te kort, maar naar beneden vliegen en zo hun val breken, lukt wel. Het gebeurt wel eens dat een takkeling verkeerd springt of om een andere reden uit de boom valt.

Uilskuikens zijn gelukkig uitgerust met zeer goed gereedschap: hun sterke klauwen en scherpe snavel brengt hen vaak snel weer terug op hun oude stek bovenin de boom. Ze blijven dus in de buurt van het nest, zittend op takken. Tot een leeftijd van ruim twee tot drie maanden worden ze nog door de ouders gevoederd en oefenen ze met vliegen. Daarna worden ze verstoten en moeten ze zelf een territorium zien te bemachtigen. Bosuilen zijn zeer vroege broeders en zitten vanaf maart al op de 2 tot 4 eieren.

Met de beschikbare middelen bleek het niet mogelijk te zijn om het diertje veilig terug in het nest te plaatsen en het werd daarom meegenomen door een vogelkenner naar het vogelasiel van Oostende waar het, zoals later bleek, succesvol werd grootgebracht.
Andere jongen werden op dat moment nog niet waargenomen in het nest. Ook van de ouders was die morgen nog geen spoor.
In de komende weken werden regelmatig waarnemingen gedaan in de nabijheid van het nest, zonder verstoring van de vogels. Op 23 maart werd een oudervogel gespot in een boom in de nabijheid van de nestplaats. Alarmerende merels verraadden de aanwezigheid van de volwassen uil.
’s Avonds werden 2 voederbeurten vastgesteld aan het nest. Daaruit konden we besluiten dat er nog uilskuikens in het nest aanwezig waren. Dit werd ’s anderendaags bevestigd toen we 1 jong in het nest konden zien (foto 2).

 

Foto 2: Uilskuiken bosuil in nest

Op 25 maart werden 2 uilskuikens in het nest waargenomen en 2 ouders in de boom nabij het nest. Op die dag werd door een wandelaar aan de voet van de boom terug een jong gevonden dat uit het nest gevallen was. Het jong werd overgebracht naar het vogelasiel van Merelbeke en werd er een week verzorgd. Het werd na een week door een specialist in boomklimmen, gebruik makend van touwen en een katrol, teruggeplaatst in het nest (foto 3). Toen bleken er nog 2 jongen in het nest te zitten! Oorspronkelijk moeten er dus 4 jongen in het nest gezeten hebben. In de daarop volgende dagen waren er nog tal van mooie waarnemingen van de 3 jongen die zich af en toe met hun kopje boven de rand van het nest lieten zien. Ook de oudervogels in de nabijgelegen boom en een voederbeurt door de ouders op een avond rond 21u konden we observeren. Aan de voet van de boom werden ook meerdere braakballen gevonden.

Vanaf 10 april werden geen jongen meer waargenomen. Ook takkelingen werden niet gespot. Hopelijk hebben de 3 jongen het nest succesvol kunnen verlaten.

Foto 3: Terugplaatsen van het jong in het nest
Foto 4: Volgroeid jong

Op 2 september werd het jong dat op 21 maart werd meegenomen naar het asiel, met succes vrijgelaten in de bossen van Waarschoot (foto 4). Het was een mooi moment!

Het was een zeer leuke en boeiende ervaring om de bosuilen te observeren en de evolutie van de jongen te volgen. Het geeft een goed gevoel dat er 2 jonge uiltjes gered werden!
Bosuilen zijn immers niet de meest opvallende vogels en het is niet gemakkelijk om ze te observeren omdat ze vooral ’s nachts actief zijn. Vanaf het vroege voorjaar is hun fascinerende roep te horen. Het spookachtige geluid van de mannetjes, een hoog ‘hoe…hoehoehoeeee…’, vaak gebruikt in griezelfilms, maakt altijd weer indruk.

Met dank aan Dirk Willems, Kjell Janssens, Kjel Dupon (Spectrum Boombeheer) en Bart Schuermans voor de foto’s en het filmpje.

Gerrit Schuermans