Donderdag 28/9: Voordracht over stamcellen


Op 28 september komt een oud-leerling van het Sint-Vincentiuscollege (retorica 1973-74), Jean-Luc Rummens, onze VOL-leden inwijden in de wonderbare onderzoekswereld van ‘stamcellen’.  We verwelkomen hem bij Huyze De Baere, Noordstraat 64, Maldegem.  Meer informatie over onze gastspreker, over stamcellen en over de avond zelf, vindt u hieronder.

 

Onze spreker

Prof. Dr. Jean-Luc Rummens studeerde geneeskunde aan de KU Leuven.   Als klinisch bioloog/hematoloog is hij sinds oktober 1986 verbonden aan het klinisch laboratorium van het Jessa Ziekenhuis Hasselt. Hij werd in 1999 aangesteld als laboratoriumdirecteur en in 2003 als medisch manager van de zorgcluster laboratorium-geneeskunde.

In 1995 richtte hij het laboratorium voor stamceltherapie en experimentele hematologie op. Ruim twintig jaar later zijn reeds meer dan 2000 stamcelcollectes uitgevoerd, voornamelijk voor de behandeling van patiënten met een bloedziekte. In de jaren negentig werd het experimenteel cardiaal stamcelonderzoek opgestart.

Daarnaast vervult hij talrijke lesopdrachten. Hij is gastprofessor aan de University College Leuven-Limburg (UCLL)  waar hij de vakken hematologie, immunologie en klinische pathologie doceert. Sinds 2002 is hij eveneens aangesteld als professor, kliniekmonitor en tutor binnen de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen van de Universiteit Hasselt.

 

Stamcellen

Hieronder volgt een korte toelichting over stamcellen.  De tekst werd ons ter beschikking gesteld door onze gastspreker.

Stamcellen zijn ongedifferentieerde cellen of cellen die nog geen specifieke functie hebben. Afhankelijk van de omstandigheden vormen ze bepaalde celsoorten, weefsels en zelfs organen.
De laatste decennia krijgen wetenschappers steeds meer grip op deze bijzondere en voor de geneeskunde zo veelbelovende cellen. Zo worden sinds begin de jaren ’90 wereldwijd stamcel-transplantaties uitgevoerd voor de behandeling van patiënten met bloedziekten zoals leukemie. 
Men hoopt dat stamcellen ooit ziekten van de ouderdom zoals de ziekte van Parkinson, suikerziekte (diabetes) of hartfalen na een hartinfarct kunnen genezen.

In het laboratorium experimentele hematologie van het Jessa Ziekenhuis te Hasselt wordt, in samenwerking met de diensten cardiochirurgie en cardiologie en het departement fysiologie van de Universiteit Hasselt, onderzoek gedaan naar nieuwe toepassingen van stamceltherapie bij patiënten met een hartinfarct en hartfalen.

Bij een hartinfarct loopt het hart altijd onherstelbare schade op. De bloeddoorstroming in de kransslagader blokkeert, waardoor de hartspier onvoldoende zuurstof krijgt en het spierweefsel afsterft. Als gevolg daarvan vermindert de pompfunctie van het hart en stijgt de kans op hartfalen. De huidige behandelingen verbeteren de overlevingskansen en de levenskwaliteit van de patiënt op korte termijn, maar kunnen het verloren weefsel niet vervangen en dragen dus niet bij tot functioneel herstel op lange termijn.

Het cardiaal stamcelonderzoek van het Jessa Ziekenhuis heeft geleid tot enkele belangrijke klinische inzichten en  enkele jaren geleden tot de identificatie van een nieuw type hartstamcel. Deze bevindingen openen nieuwe perspectieven voor de toepassing van stamceltherapie na een hartinfarct. Dit onderzoek kadert binnen de cluster cardiologie van het Limburg Clinical Research Program, een initiatief van de UHasselt, het Jessa Ziekenhuis en het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), dat mede gefinancierd wordt vanuit de Stichting Limburg Sterk Merk (LSM).

Wie op voorhand al even wil kennismaken met de mogelijkheden van stamcellen, verwijzen we naar de uitzending van Reyers Laat op maandag 9 februari 2015.

Praktische informatie

Datum: donderdag 28 september

Programma:

  • 17.30 u: verwelkoming in Huyze De Baere.  Uitgebreid aperitief met hapjes
  • 18.15 u – 19.15 u: gastspreker
  • Vanaf 19.15 u: voorgerecht – hoofdgerecht met repasse – dessert – koffie met zoetigheden.  Aangepaste wijnen.

Parkeren:

Er is ruime parkeergelegenheid op de privéparking van Huyze De Baere (komende van expresweg 100 meter vóór Huyze De Baere). 

Inschrijven:  

uw overschrijving van 35,00 EUR per persoon op onze VOL-rekening BE19 4429 6638 0112 geldt als inschrijving.  Uiterste inschrijvingsdatum is vrijdag 22 september.

 

Vragen?

Dirk zal je graag helpen.

Dirk.Onghenae@telenet.be –  050 71 03 57 of 0475 95 09 57

 

Hartelijke groeten en tot binnenkort

Het VOL-bestuur

Chris, Dirk, Gerrit en Joris